Owoc Garcinia cambogia

Garcinia cambogia, zwana też mangostanem, ma niewielkie owoce kształtem przypominające zminiaturyzowane dynie lub patisony, ale dużo bliżej spokrewnione są z… dziurawcem. Rośnie, jak sama nazwa wskazuje, na terenie Kambodży, ale nie tylko – generalnie te owoce, zwane też niekiedy tamaryndowcem, znaleźć można w całej strefie tropikalnej, a u nas w każdym sklepie z odzywkami i spalaczami tłuszczu.

Jak to drzewiej bywało

Indonezja, choć historię ma bogatą, to często nieudokumentowaną, więc opinie na temat tego kto, kiedy i jak używał owoców Garcinia cambogia, są mocno niepewne. Znając smak i wartość odżywczą można jednak z całą pewnością stwierdzić, że znajdowały się one w podstawowym jadłospisie wielu plemion i ludów. Czy były używane w ziołolecznictwie? Prawdopodobnie tak, bo i dziś są używane, więc kiedyś musiało się to zacząć, ale przede wszystkim stanowią podstawowy składnik diety, a dopiero później surowiec leczniczy (tak jak u nas na przykład jęczmień czy pszenica, które są podstawowymi zbożami, ale mogą mieć działanie lecznicze).

Czy spala tłuszcz?

Garcinia cambogia jest często reklamowana jako spalacz tłuszczu. Faktycznie zawiera pewną substancję, która odpowiada za spowolnienie przemiany glukozy w tłuszcze zapasowe, ale jest jedna poważna uwaga: jedynym sposobem na spalenie tłuszczu jest zużycie go do napędzania mięśni. Niezależnie od tego, co mówią reklamy, Garcinia cambogia nie zawiera substancji spalającej tłuszcze, bo takowe po prostu nie istnieją i nie ma mechanizmu, który pozwoli pozbyć się tłuszczu bez aktywności fizycznej. Koniec i kropka – udowodniono to zresztą już w latach 30 XX wieku, a opinie – wówczas jeszcze bardziej filozofów zdrowia niż lekarzy – potwierdzające ten pogląd, są znane już ze starożytnej Grecji.

Klasyka europejskiej suplementacji

Od lat 60 XX wieku Garcinia cambogia i kilka innych gatunków są masowo wykorzystywane w europejskim ziołolecznictwie do wspomagania odchudzania. To prawda – choć nie przyspieszają spalania tłuszczów, to zwiększają dostępność rezerw energetycznych, sprawiając, że w czasie intensywnego treningu mięśnie z większą łatwością mogą spalać nagromadzone tłuszcze.

Od lat 80 stosuje się owoce mangostanu również w naturalnej terapii zalecanej w okresie menopauzy. Zawierają one duże dawki fitoestrogenów, co pozwala łagodniej przejść przez ten burzliwy okres. Jednocześnie jednak z tego samego powodu nie zaleca się stosowania dużych dawek suplementów na bazie Garcinia u mężczyzn, ponieważ może dojść u nich do zaniku jąder i powiększenia piersi (co najpierw udowodniono na myszach, a później – zupełnie mimochodem i niechcący – u amerykańskich żołnierzy, którzy spożywali duże ilości tych owoców i soi o podobnym działaniu).

Czy Garcinia jest bezpieczna?

Wszystko jest bezpieczne – w rejonach, gdzie owoce te rosną dziko, stanowią one ważny składnik diety, co najlepiej dowodzi ich bezpieczeństwa. Ponieważ jednak nie ma ani naukowych badań potwierdzających ich skuteczność w suplementacji, ani długiej, udokumentowanej historii stosowania mangostanu w ziołolecznictwie, warto zachować zdrowy umiar.

Przejdź do:
Owoc jarzębiny