Liść morwy białej

Morwa biała to okazałe drzewo, które swój naturalny zasięg ma na Dalekim Wschodzie, ale skąd ze względu przede wszystkim na walory estetyczne zostało rozprzestrzenione na cały świat, gdzie tylko klimat pozwala na wzrost drzew. W Tradycyjnej medycynie chińskiej morwa biała zajmuje ważne miejsce, a jej liście stanowią jeden z najbardziej podstawowych ziołowych suplementów i leków.

Z morwą trawi się wolniej

W liściach białej morwy znajduje się jeden z najciekawszych związków chemicznych, którego nie można nawet znaleźć w innych częściach tej samej rośliny. Jest to DNJ, alkaloid o skomplikowanej budowie, który spowalnia rozkład skrobi do cukrów prostych, tym samym przyczyniając się do obniżenia hiperglikemii poposiłkowej. Stąd też starożytni Chińczycy stosowali leki uzyskiwane z liści morwy białej do leczenia objawowego każdej postaci cukrzycy, a także poza stanami chorobowymi, wierząc, że wolniejszy rozkład skrobi (tak, byli w stanie to zaobserwować doświadczalnie) przyczynia się do lepszego przebiegu procesów trawiennych.

Liście morwy na słaby ból

Zawarte w liściach morwy substancje mają delikatne działanie przeciwbólowe. Tutaj również dowodów na medyczną biegłość starożytnych Chińczyków dostarczają ich dokumenty i ryciny, z których wynika, że u pacjentów uskarżających się na lekkie bóle i hipochondryków stosowano napar z liści morwy, który miał łagodzić delikatny ból i przy okazji działać jako placebo. W tradycyjnej medycynie chińskiej ból umiano już powiązać też ze zbyt wysokim ciśnieniem – szczególnie jeśli chodzi o ból głowy lub oczu. W takich przypadkach ekstrakt z liści morwy był podwójnie skuteczny, ponieważ zawiera także związki odpowiedzialne za obniżenie ciśnienia krwi oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych. Ułatwiało to zwalczanie bólu wynikającego z bezpośredniego naprężenia tkanek, a także innych źródeł, ponieważ usprawnione krążenie sprzyjało osłabieniu lokalnych stanów zapalnych będących źródłem bólu.

Morwa dla zdrowej wątroby

W liściach morwy białej znajdują się niewielkie ilości cukrowców, które działają ochronnie i osłonowo na wątrobę i trzustkę. Tradycyjnie stosowano ten surowiec w leczeniu łagodnych postaci niealkoholowego stłuszczenia wątroby i choroby wrzodowej trzustki i dwunastnicy. W przypadku silniejszych dolegliwości używano kory korzenia morwy, jednak obecnie nie stosuje się już tego surowca w związku z problematycznym pozyskiwaniem. Liście morwy białej w tym przypadku znakomicie sprawdzają się jako zamienniki leków konwencjonalnych i suplementów syntetycznych.

Dziś – głównie cukier

Ze wszystkich tradycyjnych zastosowań liści morwy białej, dziś najważniejsze jest jej działanie pozwalające na kontrolę poziomu cukru bezpośrednio po posiłku. Jest to korzystne nie tylko dla osób chorych na cukrzycę, ale dla wszystkich, ponieważ zmniejszenie amplitudy stężenia cukru zapobiega wielu negatywnym zjawiskom: od senności po rozregulowanie gospodarki tłuszczowo-cukrowej i hormonalnej.

Przejdź do:
Ziele cykorii