Melisa liść

Liść melisy to ziele powszechnie wykorzystywane w medycynie ludowej i obecne w niej od bardzo dawna, choć roślina ta w stanie dzikim na terenie Polski nie rośnie – może być jedynie uprawiana w kontrolowanych warunkach. Już jednak na pewno w XIII wieku był to surowiec zielarski znany i wysoko ceniony na ziemiach polskich, choć prawdziwy boom na melisę pojawił się w wieku XV i XVI. W domach uprawiano ją ze względu na przyjemny, cytrynowy zapach, a w ogrodach pełniła dodatkowo funkcję naturalnego odstraszacza szkodników roślin. Największe znaczenie melisa ma jednak w zielarstwie i ziołolecznictwie.

Przede wszystkim na spokojny sen

Napar z liści melisy to środek tradycyjnie polecany przy problemach z zasypianiem. Po kilku tygodniach stosowania może pomóc całkowicie pozbyć się problemów, a lekkie odprężenie zapewnia niemal natychmiast po wypiciu. Jedynym składnikiem, który ma działanie relaksujące, jest zawarty w melisie olejek eteryczny, ale poza nim znajduje się w liściach także wiele innych korzystnych substancji. Choć bezpośrednio nie regulują one pracy ośrodka snu i czuwania ani nie wpływają na aktywność nerwową, również pomagają spokojnie spędzić noc. Już w XIV-wiecznych przepisach zaleca się melisę nie tylko na uspokojenie myśli, ale także na stonowanie pracy układu pokarmowego i uładzenie oddechu.

Melisa dla kobiet? Jak najbardziej

Część związków zawartych w liściach melisy, szczególnie tych najmłodszych, ma działanie rozkurczowe, co może przynieść ulgę w czasie bólów menstruacyjnych i przekwitania. Melisa była również tradycyjnie w niektórych rejonach Europy podawana jako napar pannom młodym w noc poślubną, co miało rzekomo łagodzić skurcze towarzyszące zbliżeniu. Dokumenty nie mówią jednak, jak bardzo ta metoda była skuteczna.

Melisa na trawienie

Poza działaniem rozkurczowym, które przydaje się również przy zaparciach, melisa przyspiesza produkcję żółci i delikatnie przyspiesza ruch robaczkowy jelita. Działa dość kompleksowo na prawie wszystkie organy układu pokarmowego, co objawia się przyspieszeniem procesów trawiennych i szybszym pasażem niestrawionych resztek pokarmowych. Jest to zioło tradycyjnie wykorzystywane w niektórych mieszankach przyprawowych, ale w polskiej kuchni nie zostało ciepło przyjęte. O wiele większym zainteresowaniem liście melisy cieszyły się w kuchni Maroka, Tunezji czy Francji i Hiszpanii.

Melisa również zewnętrznie

Dzięki zawartości substancji ściągających i olejku eterycznego melisa świetnie sprawdza się do łagodzenia ukąszeń owadów, a także pozwala pozbyć się opryszczki na ustach. Skoncentrowany wyciąg może być pomocny w wyrównywaniu kolorytu cery trądzikowej i zwalczaniu ropnych wyprysków, o czym wiedziano już w XV wieku i wówczas zalecano stosowanie maści na bazie miodu, melisy i mięty. W arabskich zapisach melisa jako środek kosmetyczny pojawia się jeszcze wcześniej, bo w X wieku. Wówczas była też używana jako składnik nalewek leczniczych, które jako pierwsi produkowali właśnie Arabowie.

Przejdź do:

Zamów herbatki Slim System