Czerwona herbata

Czerwona herbata, podobnie jak wszystkie inne „kolory” herbaty, powstaje z tych samych krzewów herbacianych, a sekret jej właściwości i smaku tkwi w sposobie przetwarzania. Bardzo dawno w Chinach był to napój zastrzeżony jedynie dla rodziny cesarskiej, a legenda głosi, że na ekskluzywna herbata powstała zupełnie przez przypadek, kiedy jej liście przefermentowały i zostały pozostawione w jaskini i później ponownie odkryte. Dziś proces leżakowania krótko fermentowanych liści może trwać nawet 50 lat, choć te gatunki, które są dostępne z przeciętnych cenach, zwykle dojrzewają do dwóch lat.

Tradycyjne znaczenie? Przede wszystkim prestiż.

Czerwona herbata nie powstała po to, żeby zaspokoić jakiekolwiek konkretne potrzeby. Nawet jeśli legenda o jej wytworzeniu nie jest prawdą i herbata nie powstała przez przypadek, to miała być tylko napojem i niczym więcej. Wszystkie korzystne właściwości, które wykazuje, zostały odkryte później i tylko uzupełniły obraz najlepszej dla wielu osób odmiany herbaty.

Czerwona herbata na odchudzanie

Dziś czerwoną herbatę poleca się jako środek pomocny w kontroli wagi. Gatunek Pu-erh nazywany jest czasem zabójcą tłuszczu – to określenie pojawiło się po raz pierwszy w tym kontekście dopiero w latach 80, i jest nieprecyzyjne, ponieważ jedynym sposobem spalenia tłuszczu jest jego zużycie przez mięśnie. Prawdą jednak jest to, co już pod koniec XIX wieku wiedziano ponad wszelką miarę: czerwona herbata dość skutecznie z jakichś powodów udostępniała do użytku zgromadzone zapasy tłuszczu, więc choć bezpośrednio dzięki herbacie tłuszcz nie był spalany, to tylko dzięki niej w ogóle ten proces był możliwy. Czy wiedzieli o tym starożytni Chińczycy? Tego nie wiemy, ale nawet jeśli tak, to nie zachowała się do naszych czasów żadna wzmianka na ten temat.

Jeśli coś jest gorzkie, to może być zdrowe

Medycyna ludowa i zielarstwo często korzystają z gorzkich i ogólnie niezbyt smacznych produktów. Ziemisty i cierpki smak czerwonej herbaty doskonale się w ten kanon wpisuje. Zgodnie ze starym przysłowiem, gorzki lek jest najskuteczniejszy. Na początku XX wieku dość dobrze już było wiadomo, co znajduje się w naparze z czerwonej herbaty i choć czasem mechanizm działania wszystkich związków nie był do końca jasny, mniej więcej od wtedy wiemy, że jest to napój bogaty w przeciwutleniacze o wysokiej skuteczności, olejki eteryczne, które normalizują ciśnienie, a także kilka związków działających moczopędnie i przeciwdziałających zatrzymywaniu wody w organizmie. Tyle widziano już prawie sto lat temu – dopiero dziś zaczęliśmy na szerszą skalę tę wiedzę wykorzystywać i zastępować czerwoną herbatą syntetyczne suplementy. Jest to obecnie najczęściej polecany środek wspomagający kontrolę wagi, co jest tym bardziej zrozumiałe, że czerwona herbata znakomicie wpisuje się w codzienny jadłospis, nie wymaga wyrzucania zeń żadnych składników ani przesuwania pór posiłków.

Przejdź do:
Żeń-szeń syberyjski