siemie-lniane

Siemię Lniane

Siemię lniane jest znane przede wszystkim ze swoich właściwości osłonowych na ściany przewodu pokarmowego, ale także z tego, że reguluje perystaltykę jelita. Dziś często mówi się, że to drugie działanie wykazuje tylko siemię spożywane bezpośrednio, ale eksperci medycyny naturalnej są zgodni co do tego, że rację mieli zielarze już kilkaset lat temu, stwierdzając, że także napar działa bardzo korzystnie.

Pokaż więcej [+]
nasiona kminku

Nasiona kminku

Nasiona kminku mają wielotorowe działanie. W medycynie naturalnej zawsze najsilniej akcentowane było przyspieszenie wydzielania soków żołądkowych, ale stosowany w mniejszych ilościach kminek działa łagodniej i mniej pobudza żołądek, a bardziej jelita.

Pokaż więcej [+]
babka-zwyczajna

Babka zwyczajna

Liście babki zwyczajnej według zielarzy mają wiele zastosowań, ale praktycznie zawsze wykorzystuje się ich właściwości powlekające. Jako składnik herbatek odchudzających wykazuje delikatne działanie przeczyszczające oraz powlekające – tworzy na ścianach przełyku, żołądka i jelit mikroskopijnej grubości błonkę, która zapobiega uszkodzeniu tkanek przez przesuwające się kęsy pokarmu.

Pokaż więcej [+]
korzen-mniszka-lekarskiego

Korzeń mniszka

Mniszek lekarski z pewnością jest zielem, które na swoją nazwę gatunkową zasługuje. W tradycyjnej medycynie używany był jako delikatny środek dezynfekujący i wspomagający gojenie ran, jako suplement diety pozwalający usunąć z organizmu nadmiar wody, a także jako dość uniwersalne ziele pomagające przy różnorodnych problemach z układem pokarmowym: od zastojów i niedoboru żółci, po bolesność woreczka żółciowego i wątroby, aż po zatwardzenia.

Pokaż więcej [+]
skrzyp-polny

Ziele skrzypu

Skrzyp to bardzo specyficzna roślina. Medycyna ludowa znalazła dla niego co najmniej kilka ważnych zastosowań, a w dzisiejszej klasyfikacji można uznać go przede wszystkim za roślinę wspomagającą oczyszczanie organizmu. Napar ze skrzypu usprawnia prace nerek i sprawia, że proces filtracji w kłębuszkach nerkowych przebiega znacznie sprawniej.

Pokaż więcej [+]
liść pokrzywy

Liść pokrzywy

Pokrzywę medycyna naturalna zawsze traktowała z estymą i szacunkiem, czemu nie ma się co dziwić. Napary z liści pokrzyw były stosowane jako środek leczniczy i profilaktyczny w wielu chorobach, a także jako ważny składnik diet oczyszczających. Stosowano je niegdyś powszechnie, a pokrzywa zapewniała wystarczająco skuteczne działanie i była łatwo dostępna.

Pokaż więcej [+]
owoc-guarany

Owoc guarany

Guarana z oczywistych względów nie pojawia się w tradycyjnych przepisach polskich zielarzy, ale dziś coraz częściej wykorzystywana jest w różnego rodzaju naparach energetycznych. W przeciwieństwie do syntetycznych energy-drinków w owocach guarany występuje w najkorzystniejszej dla organizmu konformacji przestrzennej i wywiera dużo silniejsze działanie.

Pokaż więcej [+]
lisc-milorzebu

Liść miłorzębu

Miłorząb japoński był długo reklamowany jako znakomity środek na poprawę koncentracji, ale nawet w chińskiej medycynie ludowej, w której szeroko stosowano liście Ginko, nie było co do tego zgodności. Dziś w wielu herbatkach pobudzających stosowany jest on z innego powodu, a mianowicie dlatego, że znakomicie poprawia krążenie i zwiększa nieco ciśnienie krwi.

Pokaż więcej [+]
głóg

Owoc głogu

Głóg, a właściwie dzika róża, to znany w polskiej medycynie naturalnej surowiec wzmacniający odporność i nasz rodzimy odpowiednik kawy. Owoce głogu działają delikatnie rozgrzewająco, co sprawia, że są chętnie wykorzystywane przez osoby na diecie redukcyjnej – podniesienie temperatury ciała nawet o jedną dziesiąta stopnia zwiększa już dostępność energetycznych rezerw tłuszczowych, co znacząco ułatwia ich spalanie.

Pokaż więcej [+]
Czerwona herbata

Czerwona herbata

Czerwona herbata zawiera spore ilości aktywnej teiny – jednego z najskuteczniejszych związków o działaniu stymulującym. Jest to w istocie odmiana kofeiny, która od tej z kawy różni się przede wszystkim trwałością – raz przyłączona do receptorów w komórkach nerwowych, wiąże się z nimi na dłużej, zapewniając skuteczniejsze pobudzenie.

Pokaż więcej [+]
żeń-szeń

Żeń-szeń syberyjski

Żeń-szeń to skarbnica najróżniejszych związków aktywnych, z których jednak tylko kilka występuje w znaczących stężeniach. Najbardziej znane zastosowania tej rośliny to pobudzanie krążenia i zwiększenie męskiej potencji (co zresztą jest związane z krążeniem). Herbatki ziołowe z żeń-szeniem są polecane na pobudzenie – zawarte w nim związki chemiczne powodują wyraźne podniesienie ciśnienia tętniczego.

Pokaż więcej [+]
perz

Kłącze perzu

Kłącze perzu w tradycyjnej medycynie było wykorzystywane do przyrządzania naparów o działaniu moczopędnym. Wykorzystywano je przede wszystkim jako sposób na zwiększenie usuwania toksyn, co dopiero dużo później znalazło uzasadnienie w badaniach naukowych. Dziś ten sam mechanizm wykorzystuje się w innym celu, a mianowicie przede wszystkim po to, żeby usunąć z organizmu nadmiar wody.

Pokaż więcej [+]
karczochy

Karczoch ziele

Karczoch to roślina dość specyficzna pod względem działania – skutecznie usuwa tłuszcz i wodę, ale jego działanie jest krótkotrwałe. Tradycyjna medycyna wykorzystuje go jako środek leczniczy w problemach trawiennych i przy gromadzeniu wody. W obu przypadkach jest to bardzo skuteczna roślina, jeśli chodzi o działania doraźne: w odpowiednich dawkach działa silnie moczopędnie i sprzyja usunięciu nadmiaru wody, ale nie zapobiega jej gromadzeniu w przyszłości.

Pokaż więcej [+]
brzoza-liscie

Liść brzozy

Liście brzozy są ważnym surowcem zielarskim w medycynie naturalnej. Stosuje się je w wielu przypadłościach przede wszystkim ze względu na działanie moczopędne i napotne. Zwiększenie efektywności usuwania wody w organizmie od dawna jest znanym sposobem na poprawę ogólnego samopoczucia i dawniej w tym celu stosowano właśnie napar z liści brzozy. Surowiec ten cechuje się bardzo dużym bezpieczeństwem stosowania, a poza tym liście brzozowe działają dość długo.

Pokaż więcej [+]
owoc jałowca

Owoc jałowca

Owoce jałowca powszechnie stosowane są jako przyprawa poprawiająca trawienie, jednak to nie jest ich jedyne zadanie. Zgodnie z zaleceniami medycyny klasycznej, napar z owoców jałowca jest bardzo skuteczny w pobudzaniu metabolizmu w ogóle. Oczywiście pierwsze oznaki pobudzenia daje układ trawienny, którego organy produkują więcej enzymów i skuteczniej działają, ale olejki eteryczne stymulują również odpowiedź immunologiczną, a sole mineralne zawarte w szyszkojagodach wpływają na przyspieszenie filtracji w kłębuszkach nerkowych.

Pokaż więcej [+]
mangostan

Garcinia cambogia owoc

Mangostan jest podstawowym składnikiem wielu naparów używanych jako suplementy w dietach redukcyjnych. Sam w sobie jednak tłuszczu nie spala, choć zwiększa jego dostępność. Po napary z tym owocem powinny jednak zdecydowanie sięgnąć osoby, które borykają się z problemem spowolnionego metabolizmu lub gromadzeniem wody.

Pokaż więcej [+]
Jarzębina

Owoc jarzębiny

Owoce jarzębiny zawierają dużo witaminy C – tej organizm nie jest w stanie gromadzić, więc jeśli akurat nigdzie tego związku nie potrzeba, jest on natychmiast wydalany z moczem, a to powoduje również zwiększone wydalanie wody niezbędnej do tego, aby utrzymać stężenie moczu na fizjologicznym poziomie.

Pokaż więcej [+]
pokrzywa-indyjska

Pokrzywa indyjska

Pokrzywa indyjska jest ziołem, który od kilkudziesięciu lat święci triumfy jako znakomity spalacz tłuszczu. Złe wieści dla odchudzających się są takie, że żadna herbatka sama z siebie tłuszczu nie spali, ale dobre takie, że pokrzywa indyjska może w inny sposób pomóc zrzucić kilogramy.

Pokaż więcej [+]
morszczyn-pecherzykowaty

Morszczyn pęcherzykowaty

Morszczyn pęcherzykowaty, zgodnie z tradycją medycyny, służy przede wszystkim do uzupełniania niedoborów jodu. Poza tym używa się go w profilaktyce niektórych chorób układu krwionośnego. W ostatnim czasie jest też stosunkowo często wykorzystywany w mieszankach ziołowych mających na celu zmniejszenie wchłanianie tłuszczu.

Pokaż więcej [+]
L-karnityna

L-karnityna

L-karnityna jest bardzo rozpowszechniona wśród kulturystów i osób odchudzających się. Jej znaczenie bywa czasem przeceniane, ponieważ samo przyjmowanie aminokwasu nie spowoduje automatycznie zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej, ale ponad wszelką wątpliwość dowiedziono, że te z klasycznych już przepisów na mieszanki i suplementy, które zawierają L-karnitynę, pozwalają na szybsze osiągnięcie wymarzonego rezultatu i idealnej figury, jeśli tylko wsparte są zrównoważoną dietą i ćwiczeniami.

Pokaż więcej [+]
spirulina

Spirulina

Modna w świecie dietetyki Spirulina ma kilka ważnych zastosowań, ale przede wszystkim liczy się w kuracjach dietetycznych. Jest szczególnie zalecana osobom na intensywnych głodówkach, ponieważ pozwala zabezpieczyć przed wystąpieniem niedoborów pokarmowych, a jednocześnie przyspiesza procesy oczyszczania.

Pokaż więcej [+]
zielona herbata

Zielona herbata

Tradycyjna medycyna chińska potrafiła znaleźć co najmniej kilkadziesiąt potwierdzonych zastosowań dla naparu z zielonej herbaty. Działa on kojąco i zapobiega hiperglikemii po posiłku, dlatego jest szeroko stosowany również jako środek profilaktyczny. Dziś jest to przede wszystkim ważny składnik mieszanek ziołowych o działaniu ochronnym, a to ze względu na bardzo dużą zawartość substancji przeciwdziałających stresowi oksydacyjnemu.

Pokaż więcej [+]
morwa-biala

Liść morwy białej

Liście morwy białej mają bardzo wszechstronne zastosowanie, ale już starożytni Chińczycy wiedzieli, że najważniejszym jest kontrola stężenia cukru we krwi bezpośrednio po posiłku. Podobno można napar z liści morwy białej przeliczyć z bardzo dużą dokładnością na jednostki insuliny, ale nie zaleca się tego robić u osób chorych na cukrzycę.

Pokaż więcej [+]
cykoria-ziele

Ziele cykorii

Cykoria to bardzo stara roślina, którą w zielarstwie i ziołolecznictwie wykorzystuje się praktycznie od zawsze. Zawiera ona kilka substancji ułatwiających trawienie i przyspieszających wydzielanie żółci, która wpływa korzystnie na zdolność organizmu do wchłaniania tłuszczów, a także jest nośnikiem toksyn, które właśnie dzięki niej mogą zostać usunięte z wątroby.

Pokaż więcej [+]
inulina

Inulina

Inulina jest specyficznym cukrowcem znajdowanym w wielu roślinach. Sama nie pojawia się z oczywistych przyczyn w przepisach klasycznej medycyny naturalnej, natomiast bardzo często używa się w nich roślin, które inulinę zawierają. Stosuje się je tradycyjnie w dietach odchudzających, jako zabezpieczenie przed atakami nocnego głodu oraz w łagodnych postaciach cukrzycy ze względu na fakt, że inulina blokuje wchłanianie węglowodanów ze światła przewodu pokarmowego.

Pokaż więcej [+]
morwa-biala-owoc

Morwa biała

Owoce morwy białej są nie tylko smaczne i pożywne, ale również korzystnie wpływają na zdrowie. Napar z suszonych owoców działa stabilizująco na poziom cukru – pozwala stworzyć swoisty bufor, w obrębie którego będzie zawierało się stężenie glukozy we krwi, ponieważ pewne substancje zawarte w owocach mogą w zależności od warunków kontrolować przepuszczalność błony jelita dla cukrów.

Pokaż więcej [+]
cynamon

Cynamon

Cynamon, jako surowiec zielarski, znany jest już od kilku tysięcy lat. Wykorzystywany jest głównie do wspomagania pracy układu pokarmowego, ale to, jakie działanie wywrze, zależy w głównej mierze od jego ilości. Może przyspieszać procesy trawienne, może je spowalniać, może hamować uczucie głodu albo nie.

Pokaż więcej [+]
luska-gryki

Łuska gryki

Łuska gryczana najczęściej jedzona była bezpośrednio po zmieleniu – również jako surowiec leczniczy. Medycyna naturalna nie ograniczała się jednak do tej formy suplementacji – używano od dawna również naparów z łuski gryczanej, ponieważ one także delikatnie łagodziły łaknienie i wpływały korzystnie na zasypianie.

Pokaż więcej [+]
melisa

Melisa liść

Liście melisy to chyba najbardziej znany surowiec zielarski stosowany jako środek uspokajający. Zawierają składniki o silnym działaniu rozkurczowym, co pozwala rozluźnienie mięśni (w tym również mięśni gładkich budujących organy wewnętrzne), a także olejek eteryczny, który działa relaksująco i kojąco na układ nerwowy.

Pokaż więcej [+]